Durf jij trots te zijn op jezelf? Die vraag heb ik natuurlijk ook aan mezelf gesteld. En als ik heel eerlijk ben, dan vind ik het best lastig om trots te zijn. Misschien nog niet zo zeer om het te voelen maar wel om het te laten blijken.
Trots is een emotie die nog niet zo veel aandacht heeft gekregen in wetenschappelijk onderzoek en wordt gezien als een emotie die je ervaart als je een positieve uitkomst aan je eigen handelen toe kunt wijzen.
Als je een prestatie hebt neergezet waar je zelf verantwoordelijk voor bent. Trots ervaar je dus als je ergens moeite voor gedaan hebt en dat het resultaat geeft wat je voor ogen had. Trots zijn geeft je een goed gevoel, je wordt er blij van, het geeft je een gevoel van tevredenheid en je vindt jezelf succesvol. Daarmee verhoogt het je zelfvertrouwen, het motiveert je om je resultaten te delen. Zo laat je zien dat je op een bepaald gebied competent bent, een autoriteit bent.
Trots & positieve emoties
Trots is geen aangeleerde emotie maar universeel. Tussen culturen kan het uitdrukken van trots verschillen. Het uiten van trots kan ons ook ongemakkelijk laten voelen. Je zet een mooie prestatie neer maar als je het gaat delen, dan zwak je het af. Hiermee verminder je het nut van trots, van het voelen van een positieve ervaring.
Hoe komt dat? Omdat het uiten van trots bedreigend kan zijn voor anderen. Het kan arrogant en negatief overkomen. Het wordt bedreigend voor een ander als je een prestatie hebt neergezet die een ander ook graag had willen bereiken. Dus als de prestatie relevant is voor de ander, zijn we geneigd onze trots in te houden. Omdat wij mensen, sociale wezens zijn, houden we rekening met de gevoelens van anderen. Je wilt niet opschepperig overkomen.
Echter trots zijn op je successen, relaties en prestaties hangt samen met positief gedrag. Dit soort trots geeft je de motivatie om verder te willen investeren in je relaties of nog meer te willen te presteren. Het is een positieve emotie. Als je iets gepresteerd hebt en je hebt het gewenste resultaat behaald dan geeft dat je een goed gevoel. Een trots gevoel dat je mag delen.
Doe nu de test
Wil je weten hoe trots jij bent op jezelf? Doe dan de onderstaande test. In het blog 'Acht tips die je kunnen helpen om trots te zijn op jezelf', lees je gelijk hoe jij jouw score, mocht je dat willen, kunt verbeteren.
Roept dit vragen bij je op? Heb je een hulpvraag? Je kunt altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen om te ontdekken hoe coaching of counseling jou kan helpen.
Bronvermelding:
Tracy, J. L., & Robins, R. W. (2007b). The psychological structure of pride: A tale of two facets. Journal of Personality and Social Psychology, 92, 506–525.
Reactie plaatsen
Reacties