Als psycholoog met een achtergrond in de financiële wereld, vergelijk ik iemands dagelijkse hoeveelheid energie vaak met een portemonnee vol contant geld. Deze metafoor helpt je om je energie beter te beheren, vooral als je een chronische ziekte of aandoening hebt. Net zoals je je geld niet aan alles kunt uitgeven, is het handig om ook je energie verstandig beheren. Hier zijn een paar praktische tips om je energie slim te verdelen.

 

Begin met een dagelijks energiebudget

Elke ochtend krijg je een bepaald bedrag aan "energiegeld", dit is je budget voor de dag. Wees je hiervan bewust, zodat je niet meer uitgeeft dan je hebt. Maar hoe bepaal je je energiebudget?

 

Observeer en evalueer je energiepatronen

De eerste stap is om te kijken naar je energiepatronen en dat is eigenlijk op iedereen van toepassing, niet alleen als je chronisch ziek bent. Houd een week lang een dagboek bij waarin je noteert wanneer je je energiek voelt en wanneer je je moe voelt. Schrijf ook op welke activiteiten veel energie kosten en welke minder. Dit geeft je een goed beeld van je dagelijkse energieverdeling.

 

Beoordeel je activiteiten

Maak een lijst van al je dagelijkse activiteiten en geef ze een cijfer op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 weinig energie kost en 10 heel veel energie vergt. Deze activiteitenrangschikking voor energiebeheer helpt je te zien waar je energie naartoe gaat en waar je mogelijk kunt besparen.

 

Bepaal je basisenergieniveau

Elke dag start je met een basisenergieniveau. Dit niveau kan variëren afhankelijk van hoe je je voelt, hoe je hebt geslapen, wat je hebt gegeten en hoeveel stress je hebt. Probeer een gemiddelde te vinden van je dagelijkse energieniveau door naar je observaties van de afgelopen week te kijken.

 

Houd rekening met schommelingen

Je energieniveau kan variëren door factoren zoals medicatie, behandelingen of onverwachte stress. Houd hier rekening mee bij het bepalen van je budget.

 

Stel een realistisch budget op

Op basis van je observaties, stel een realistisch energiebudget op voor de dag. Als je bijvoorbeeld meestal rond een energieniveau van 70% functioneert, verdeel dan je activiteiten zodat ze binnen dit budget passen.

 

Rangschik je energie-uitgaven

Gebruik je lijst van activiteiten en hun energiebeoordelingen om te beslissen welke activiteiten het belangrijkst zijn. Begin met de meest essentiële taken en werk je weg naar minder belangrijke taken.

 

Plan rustmomenten in

Net zoals je je geld niet in één keer uitgeeft, is het belangrijk om pauzes in te plannen. Dit helpt je om niet uitgeput te raken en geeft je de kans om op te laden, vooral als je leeft met een chronische ziekte of aandoening. Plan korte rustmomenten tussen activiteiten en neem een langere pauze halverwege de dag.

 

Wees voorbereid op onverwachte energiekosten

Soms zijn er onverwachte situaties die extra energie vereisen. Zet altijd een beetje energie opzij voor deze momenten, zodat je niet volledig uitgeput raakt.

 

Reflecteer en pas aan

Aan het eind van de dag, kijk terug op hoe je je energie hebt besteed. Wat ging goed? Wat kan beter? Door te reflecteren, kun je je aanpak aanpassen voor de volgende dag. Dit is waardevol voor iedereen die met een chronische ziekte of aandoening leeft.

 

Luister naar je lichaam

Je lichaam geeft signalen af wanneer je je limieten bereikt. Neem deze serieus. Het is beter om een stapje terug te doen dan jezelf te overbelasten, vooral bij langdurige gezondheidsproblemen.

 

Voorbeeld dagelijkse energieplanning

  • Ochtendroutine (ontbijt, aankleden): 10%
  • Werk/huishoudelijke taken (4 uur): 40%
  • Lunch en rustpauze: 10%
  • Middagactiviteiten (ontspanning, hobby’s): 20%
  • Avondroutine (diner, ontspanning): 15%
  • Onverwachte gebeurtenissen: 5%

 

Conclusie

Het beheren van je energie bij een chronische ziekte of aandoening is een dagelijkse uitdaging. Door je energie als een portemonnee met contant geld te beschouwen, kun je bewuster keuzes maken en je dagelijkse leven beter managen. Geef jezelf de ruimte om flexibel te zijn en onthoud dat je gezondheid altijd op de eerste plaats komt, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn. Met geduld, zelfcompassie en zelfbewustzijn kun je een betere balans vinden en je energieniveau op een effectieve manier beheren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.